12 D’OCTUBRE: RES A CELEBRAR, MOLT A CONDEMNAR.

12 D’OCTUBRE: RES A CELEBRAR, MOLT A CONDEMNAR.

Hui és 12 d’octubre, festivitat a l’Estat Espanyol que celebra el dia de la Hispanitat o l’anomenat anteriorment “Dia de la Raza”. L’any 1492, en esta data, començava la colonització d’Amèrica Llatina i la conseqüent explotació i genocidi dels pobles indígenes. Les conseqüències de tot allò perduren fins hui en dia, amb un alt grau de pobresa i desigualtat social a aquells països.

El 12 d’octubre es va convertir en dia festiu durant el règim franquista. Tradicionalment, en este dia s’ha enaltit l’imperi espanyol a Amèrica i la Península Ibèrica, així com altres indrets del món, per sobre de les poblacions indígenes que originalment hi habitaven. Des de Joves del País Valencià – Compromís considerem que res de tot açò és motiu per celebrar.

Tampoc ho és esta voluntat colonialista espanyola, per a molts finalitzada amb la pèrdua del Sàhara en la darreria del franquisme, que ha trobat continuïtat fins als nostres dies: està a l’ordre del dia les polítiques de l’Estat Espanyol per mantenir altres pobles i nacions baix el seu jou.

Hui podem observar com els actes institucionals organitzats pel Govern de l’Estat Espanyol exalten l’ocupació, el genocidi i el racisme traduïts en un sentiment de superioritat de l’espanyolisme. Per aquells i aquelles qui hi convivim significa repressió i imposició, perquè l’espanyolisme no és sinònim de llibertat dels pobles, d’honradesa democràtica o de respecte a altres nacions. Un exemple molt recent al País Valencià n’és la desfilada nazi que va tindre lloc a la processó cívica del passat 9 d’octubre a la ciutat de València. La presència d’este tipus de gent, acompanyada també de simbologia franquista i d’enaltiment d’allò espanyol, va ser advertida per les autoritats que, per omissió de qualsevol penalització, la varen consentir. Estes autoritats són les mateixes que han abocat a la ruïna i a la vergonya el poble valencià, malmetent els seus trets aglutinadors, com són els mitjans de comunicació propis, la llengua i la cultura, i ofegant-lo amb un mal finançament de servitud al centralisme espanyol.

Des de Joves del País Valencià – Compromís tenim clar que en este dia no hi ha res a celebrar, però sí molt a reivindicar. Una imposició espanyola que nega el dret d’autodeterminació de les nacions oprimides, que tolera la presència en una societat suposadament democràtica d’ideologies i pràctiques com el feixisme o el nazisme i que redueix al poble valencià a la ciutadania de segona categoria, mereix no solament el rebuig, sinó també la ferma condemna.

HUI, 12 D’OCTUBRE, RES A CELEBRAR.

 

Arxivat en: Idees, Llibertat i igualtat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *