Què amaga la porta blava i els seus alts murs?

Actualment el CIE de Sapadors està tancat per qüestions de manteniment de l’edifici, segons les autoritats responsables. Malgrat tot, sabem que ho han fet a causa de les condicions d’insalubritat en què es trobava, principalment per les constants plagues de xinxes detectades el passat mes d’agost i denunciades reiteradament aquest estiu i en anys anteriors.

Aquesta situació que vivim actualment dóna peu a que la Campanya pel tancament dels CIE (CIEs NO) es mobilitze una vegada més, amb la intenció d’exigir als organismes competents el tancament d’un centre que vulnera els drets humans i que encara avui mantenim a la ciutat de València.

Des del 2011 la Campanya pel tancament dels centres d’internament de València, ve denunciant aquestes vulneracions de drets per mitjà de comunicats, notes de premsa i concentracions mensuals a les portes del CIE de Sapadors (tots els darrers dimarts de mes a les 19h).

El darrer dimecres, 2 de novembre, Joan Ribó fou convidat a assistir a una concentració a les portes del CIE de Sapadors, on es realitzà un acte simbòlic en què es precintava la porta blava per la qual les famílies i amistats de les persones internes entren al recinte per poder reunir-se amb gent que, sense haver comés cap delicte sinó tan sols una falta administrativa, està reclosa durant un màxim de 60 dies (temps durant el qual es tramita l’expulsió).

Aquesta porta i els seus murs grisos tanquen a dins seu casos de malalties cròniques sense un seguiment mèdic adequat, o persones amb transtorns mentals indegudament acompanyats, situacions de violència entre els agents i les persones internes, maltractaments físics i psíquics i fins i tot, en casos puntuals, morts.

Què està ocorrent al llarg de l’Estat espanyol per a que darrerament apareguen titulars que parlen d’ “un motí al CIE d’Aluche”, “una vaga de fam a Barcelona”, “un motí a Zona Franca” o “una fuga d’interns a Múrcia? Són només manifestacions de les condicions que han de patir aquestes persones allà dins recloses.

Els CIE són forats negres en la legislació, centres on l’arbitrarietat està a l’ordre del dia. Centres on la vulneració de drets passa des de la prohibició al lliure moviment, fins a la vulneració del dret a la informació, entre moltes altres. Aquesta situació d’indefensió i impotència en què situem a les persones internes arriba un moment que és desmesurada i explota. Cal que seguim denunciant-ho des dels organismes competents, des de la ciutadania i els mitjans de comunicació. Cal que fem palesa quina és la nostra postura. Diguem ben fort i clar que cap persona és il·legal.

Grup de treball de Compromís pel tancament dels CIE

Arxivat en: A les institucions, Acció, Ciutat de València, General, Idees, Llibertat i igualtat, Moviments Socials, Moviments socials, Sanitat i Benestar Social, Sanitat i Benestar Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *