#OpenTheBorders: Els desallotjaments de centres d’acollida de gent refugiada a Salònica, contats en primera persona

Thessaloníki (Grècia), 27 de juliol del 2016

Són les 5 i 10 del matí i de sobte s’escolten colps a la porta de l’edifici ocupat sota el projecte de Comunitat Hurriya, a la ciutat grega de Thessaloníki (Salònica). Aquesta iniciativa, que en àrab significa «comunitat de la llibertat», s’acabava de gestar fa menys d’una setmana i ja començava a acollir famílies refugiades dels camps del voltant de Salònica, amb la intenció d’aconseguir la seua integració en la xarxa local grega per començar una nova vida, on l’espera per arribar als seus destins puga ser més digna, sense estar aïllats de la societat i en unes condicions infrahumanes. Igual que aquest, altres dos projectes autogestionats a la ciutat han sigut desallotjats aquesta matinada a la mateixa hora amb una presència desmesurada de policia i antiavalots. Orfanotrofeio, que acollia una cinquantena de persones migrades i refugiades des de desembre, on vivien de manera comunitària, ha estat desallotjat per la força i posteriorment enderrocat de bon matí, sense deixar prou temps a la gent per retirar les seues pertinences i materials de la casa. I tambe Nikis, una altra llar autogestionada okupada des de fa vuit anys i on els darrers mesos han conviscut migrants i refugiats juntament amb les persones locals.

Orfanotrofeio pertanyia a l’església, Nikis a la universitat i Hurriya –el darrer i més nou espai alliberat– a un senyor que no declarava l’edifici. Ens expliquen que tots tres propietaris han denunciat aquesta setmana i per això ha tingut lloc avui aquesta agressió. És evident que és un atac polític envers els projectes autogestionats que donen una solució més digna i humana a aquest drama. Han desallotjat només les tres úniques okupes de Salònica que allotgen refugiats i migrants.

86 persones han estat detingudes inicialment, 32 de les quals són refugiades, ja repartides a diversos camps on se les ha dut sense cap explicació, i 54 activistes del moviment de solidaritat d’arreu del món que continuen retingudes fins demà. A hores d’ara, seguim ocupant a Salònica la seu del partit del govern grec, Syriza, responsable d’aquest triple desallotjament, d’on no marxarem fins que alliberen els nostres companys i companyes sense càrregues.

La solidaritat no entén de fronteres… Tombem-les!

Andrea Calderón i Irene Martínez

Arxivat en: General, Llibertat i igualtat, Moviments Socials, Moviments socials, Relacions internacionals, Sanitat i Benestar Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *