El BLOC JOVE de Borriana denuncia la discriminació lingüística a l’Arenal Sound

La festa no va ser plena. Se’ns plantejava un Arenal Sound on per primera vegada actuarien grups en valencià; se’ns plantejava un Arenal Sound amb més gent que mai, una oportunitat sense dubte de conèixer gent nova, gent de diferents cultures i vinguda de països diversos. Tot i els problemes que comporta la realització d’un macro festival de música vora mar (privatització en la pràctica de la platja; insalubritat endèmica, etc.), la celebració de l’Arenal Sound enguany semblava una bona oportunitat per gaudir d’una mitja setmana estiuenca amb les màximes garanties. Això semblava. En la pràctica no va ser així, no del tot almenys.Com en quasi totes les cites d’aquesta magnitud, sempre hi ha elements que poden aigualir la festa. En aquest cas, els “elements”… foren un grup d’agents de seguretat del mateix festival i algun que altre guàrdia civil que encara creu viure sota els manaments franquistes. Els esmentats agents, aprofitant-se de la seua posició de poder, maltractaren, incomodaren i impediren el pas a una xica pel simple fet de parlar en la llengua del Tio Canya i agrediren físicament a un grup de xics pel mateix motiu.

Com tots sabem, els que van ocórrer a Borriana el cap de setmana no són casos aïllats. Reflecteixen l’existència d’un espanyolisme mal entès, d’un nacionalisme espanyol que, com ja deia Fuster, ens obliga a ser nacionalistes a nosaltres també. Són casos que, tot i el sentiment d’impotència que solen despertar en aquells que els pateixen, ens fan guanyar legitimitat, i no sols aquella legitimitat simbòlica i poques vegades entesa que després no es reflecteix en suport social, sinó una legitimitat plena que arrossega tot un seguit d’opinions desfavorables envers l’actitud dels opressors i que es tradueix en més adhesions a la causa, a la nostra causa.

Des del BLOC JOVE de Borriana voldríem mostrar tota la nostra solidaritat amb la Laura, amb el Cristian i amb els seus respectius acompanyants i la nostra més sincera gratitud:gràcies a gent com vosaltres açò rutlla. I el nostre agraïment més sincer als agents que feren el que feren. Gràcies a neandertals castellanocèntrics com vosaltres avui hi som més valencianistes que mai.

Xavier Giménez Aparicio; BLOC JOVE de Borriana

Arxivat en: La Plana Baixa, Llibertat i igualtat

Comentaris

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *